Videma en KHN hebben een constructief overleg gevoerd ten aanzien van de ontstane discussie rondom het vertonen van wedstrijden van het EK voetbal op het terras. Videma en KHN hebben daarvoor een oplossing gevonden die niet alleen recht doet aan de belangen van zowel betalingsplichtigen als de rechthebbenden maar ook in lijn is met hoe de afgelopen jaren in vergelijkbare situaties is gehandeld.
In veel gevallen vallen deze vertoningen onder de door jou gesloten doelgroep licentie. Stel je hebt een café en je gaat in je café voetbalwedstrijden vertonen, dan volstaat een cafélicentie. Er zijn ook situaties denkbaar waarbij de afgesloten doelgroep licentie niet volstaat.
Veel ondernemers vertonen de wedstrijden ook buiten het café, bijvoorbeeld op het terras van hun zaak. Onder bepaalde voorwaarden vallen deze vertoningen ook onder de gesloten doelgroep licentie:
- het terras heeft een oppervlakte niet groter dan de oppervlakte waarvoor de cafélicentie is afgegeven;
- de televisieschermen zijn ‘naar binnen’ gericht waardoor mensen van buitenaf (die zich niet op het terras bevinden) de beelden niet kunnen zien.
Als de oppervlakte van het terras groter is dan oppervlakte van de cafélicentie dien je een aanvullende licentie af te sluiten voor het meerdere. Stel dat je cafélicentie is afgegeven voor een vertoningsoppervlakte van 50 m2 en het terras 100 m2 groot is, dan heb je een (aanvullende) cafélicentie nodig voor de extra 50 m2. Ook hierbij geldt de voorwaarde dat de televisieschermen ‘naar binnen’ gericht zijn.
In de situatie dat de televisieschermen niet (alleen) naar binnen gericht zijn en ook voorbijgangers/omstanders de beelden kunnen zien, heb je een evenementenlicentie nodig.
Ga je een voetbalwedstrijd vertonen in bijvoorbeeld een zaal of tent, op een plein, in een park, in een bioscoop/theater of op een festivalterrein (al dan niet zelf of samen met collega kroegen georganiseerd), dan heb je een evenementenlicentie nodig. Ook is er altijd een evenementenlicentie nodig als je tickets verkoopt of entreeprijzen hanteert. Onder een evenement verstaan wij in dit kader: een (meestal) aangekondigde en georganiseerde gebeurtenis met een vaste begin- of einddatum. De gebeurtenis is gratis of middels entreegeld te bezoeken en soms in besloten vorm. Voor het evenementmatig vertonen van het EK Voetbal zijn aanvullende voorwaarden van toepassing. Bekijk deze aanvullende voorwaarden goed voordat je gaat beginnen met de organisatie van je evenement!
Je zorgt zelf voor de juiste opgave en een correcte registratie. Ondanks dat een wedstrijd inclusief voor- en nabeschouwing langer duurt, wordt het tarief van 2 uur toegepast. Je kunt de televisie dus al ruim voor de aanvang van de wedstrijd aanzetten en ook na de wedstrijd genieten van de nabeschouwing.